hgs  eokul   lgs   kyk  
  16.04.2024  

OGS-KGS yerine temmuzda HGS geliyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, akıllı ulaşım sistemleri kapsamında temmuz, ağustos aylarında Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve Kartlı Geçiş Sistemi'ni (KGS) kaldırıp yerine Hızlı Geçiş Sistemi'ni (HGS) devreye sokacaklarını açıkladı.
Akıllı Ulaşım Sistemleri Çalıştayı'nda konuşan Yıldırım, böylece biraz daha zaman tasarrufu yapmayı planladıklarını ifade etti. Hizmete kolay erişimin her şeyden daha önemli olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Bunlar bedava ya da belki çok cüzi miktarla dağıtılacak. OGS, KGS'nin aksine bunu büfeden, dükkandan, her yerden alabileceksiniz. Sanki gayrimenkul alıyoruz. 2 günde KGS ya da OGS alınır mı?'' diye konuştu. KGS gişelerinin de OGS gişeleri gibi hızlı geçişe imkân verecek şekilde düzenlenmesi için PTT tarafından HGS kuruldu. Ekimden itibaren İzmir-Çeşme-Aydın Otoyolu'nda uygulanmaya başlanan sistem, otoyollarda ve köprülerde seyir halindeki taşıtların ödeme noktalarında duraklama yapmadan, geçiş ücretlerini pasif kart veya etiket üzerinden yapmalarına imkân tanıyor. Müşteri ve işletim açılarından OGS'ye göre daha ucuz olan sistemin kartlarının dağıtımı da PTT şubeleri, karayollarındaki gişeler, anlaşma sağlanacak banka ve kuruluşlar aracılığıyla yapılacak. Etikete benzeyen cihazın içinde bir çip olacak ve çipe sürücü ve araç bilgileri yüklenecek. Karayollarındaki 600 civarındaki KGS gişelerinin hepsi bir yılda HGS'ye dönüşecek. Mevcut OGS gişelerine de HGS etiketlerinin okunabileceği ekipmanlar yerleştirilecek. Sistem için etiket ve kart şeklinde iki tip mekanizma satışa sunulacak. OGS cihazları ortalama 50 liradan satılırken HGS etiket ve kartları 5 liradan satışa çıkarılacak. HGS etiket ve kartları araçların camlarına takılacak ve söküldükleri takdirde yeniden kullanılamayacak. Türkiye'de yaklaşık 2 milyon 800 bin OGS, 8 milyon da KGS kullanıcısı bulunuyor.

Bakan Yıldırım, Çalıştay'daki konuşmasında, Akıllı Ulaşım Sistemleri'ni bilim adamlarının, 'insanları hizaya getiremedik bari araçları akıllı hale getirelim' diyerek hazırladığını belirtti. Metrobüsün de akıllı ulaşım sistemi olduğunu söyleyen Yıldırım, "Metrobüsü kendiliğinden oldu sanıyor millet. İstanbullu bunun farkında değil. Günlük olarak 700 bin insanı iki kıta arasında 20-30 dakikada götüren bir sistem yok, dünya bunun farkında." dedi. Akıllı Ulaşım Sistemleri'nin yaşam koçu gibi olduğunu dile getiren Yıldırım, "Herhangi bir güzergâhla ilgili en erken bilgiler cep telefonunuza gelse, bir kaza varsa size hemen raporlansa, seyahat daha kısa ve emniyetli olur, eziyetten keyfe dönüşür." ifadelerini kullandı. Gayrisafi milli hasıla arttıkça otomobil sayısının da arttığına dikkat çeken Bakan Yıldırım, "Otomobil sayısı 3-4 katı arttığında İstanbul'un hali ne olacak? Son 9-10 senedir ülke büyüyor, bir milyar yatırımdan 18 milyar yatırıma erişen bir Türkiye var, milli gelir arttıkça otomobil sayısı artıyor. Bunlar ortadaysa 2023 hedefleri çerçevesinde bugünkü yol ağını en az 3 kat artırmamız gerekir." şeklinde konuştu. Yıldırım, 9 yıl önce 6 bin km otoyol, bölünmüş yolu konuşurken bugün rakamın 21 bin 500 km'yi bulduğunu kaydetti.

Konular